Vedení účetnictví ve funkční měně - Altankhuyag, Baigali; Skálová, Jana, 1967-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou vedení účetnictví ve funkční měně. Cílem práce je analyzovat právní rámec této možnosti, zhodnotit její výhody a nevýhody a představit praktické aspekty implementace funkční měny v konkrétní účetní jednotce. V teoretické části jsou rozebrány právní předpisy, které vedení účetnictví ve funkční měně umožňují, včetně vztahu k mezinárodnímu účetnímu standardu. Praktická část je zaměřena na společnost z anonymizované skupiny ABC, kde byl tento přechod úspěšně realizován. Práce poukazuje na úspory vznikající snížením kurzových rozdílů, zefektivnění účetních procesů i zvýšení transparentnosti výkaznictví. Zároveň upozorňuje na výzvy spojené s nesouladem účetní a daňové legislativy, technickým zabezpečením a potřebou odborného zázemí.
Vedoucí práce: Jana Skálová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses