Popis a analýza ukazatele EBITDA u vzorku evropských firem - Přib, František (2025)
Hlavním smyslem této diplomové práce je popis ukazatele EBITDA, popis názorů mezinárodních regulačních orgánů na tento ukazatel a analýza tohoto ukazatele na největších evropských energetických společnostech. Práce je rozdělena do dvou částí. První část stručně popíše historii EBITDA, jakým způsobem je regulovaná v mezinárodním prostředí a také názorům odborné veřejnosti na tento ukazatel, a jakým způsobem se v praxi využívá. Praktická část zkoumá na vzorku 70 společností mezi lety 2019-2023, kolik společností v energetickém sektoru EBITDA vykazuje, zda jsou prováděny úpravy základního výpočtu a jestli tyto úpravy zvýší, či sníží výši ukazatele. Pozornost je věnována také podobnostem u společností, které EBITDA vykazují a dodržování IFRS při vykazování. Bylo zjištěno, že se jedná o populární ukazatel i v energetickém sektoru, který využívá 75 % společností. Základní verze ukazatele je také často upravována, když nějakou formu úpravy provedlo 42 z 51 společností, které EBITDA vykazují. Existují i podobnosti mezi společnostmi, které se rozhodly tento ukazatel využívat. Jedná se o množství dlouhodobých aktiv (hmotných i nehmotných) a také o výši zadluženosti společnosti. Dále bylo zjištěno, že 75 % společností vykazuje EBITDA správně v souladu s IFRS a také naslouchá názorům IASB.