Balanced Scorecard a jeho využití pro řízení - Kuncová, Anna (2025)
Diplomová práce se věnuje konceptu Balanced Scorecard a jeho využití jako strategického nástroje pro řízení podniku. Hlavním cílem je navrhnout model Balanced Scorecard přizpůsobený specifickým podmínkám vybrané společnosti. Teoretická část se zaměřuje na strategické řízení, představuje koncept Balanced Scorecard, jeho význam pro řízení, strukturu čtyř perspektiv a jejich propojení s podnikovou strategií, včetně zohlednění přínosů a omezení. Praktická část aplikuje tento model na vybranou společnost EKO OBALY, s.r.o., přičemž návrh vychází z jejího reálného fungování, vize, hodnot a výsledků provedené strategické analýzy. Definované strategické cíle byly rozděleny do jednotlivých perspektiv, podrobně rozpracovány prostřednictvím strategických akcí, měřítek, cílových hodnot a frekvence sledování, přičemž každému cíli byla přiřazena odpovědná osoba. Navržený model podporuje udržitelnost, růst a konkurenceschopnost společnosti. Součástí návrhu je také strategická mapa, která vizualizuje kauzální vztahy mezi stanovenými cíli. Výsledkem je praktický příklad návrhu modelu Balanced Scorecard v konkrétním podnikovém prostředí.