Dopady pandemie COVID-19 na vybrané turistické ráje : důležitost diverzifikace - Hotovec, Miloš (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na dopad pandemie covid–19 na různé subjekty. Práce analyzuje vliv onemocnění na změnu chování cestujících a vliv na ekonomiky vybraných turistických destinací. V neposlední řadě text rozebírá dopad pandemie na podnikatelské subjekty v odvětví turismu, které jsou zde zastoupeny leteckou společností Smartwings, a.s. Analyzován bude trh práce, vývoj platební bilance a vývoj počtu příjezdových turistů ve čtyřech destinacích, konkrétně Španělsko, Řecko, Egypt a Turecko. Zjištěné závěry ukazují, že klíčovou roli v úspěšném absorbování vnějších šoků hraje flexibilita. Flexibilita třech analyzovaných úrovní, jimiž jsou cestující, podnikatelé a ekonomiky, se ukázala jako jedno z hlavních měřítek v hodnocení závažnosti pandemických dopadů na daný subjekt.