Rola amerického dolára v medzinárodnom menovom systéme - Halásová, Tamara (2025)
Táto bakalárska práca analyzuje rolu amerického dolára v medzinárodnom menovom systéme. Analyzovaný časový horizont postavenia amerického dolára začína od obdobia pred brettonwoodským menovým systémom až po súčasnosť. Od utvrdenia postavenia počas brettonwoodského menového systému si americký dolár drží výnimočnú pozíciu dodnes. Hlavným cieľom práce je zhodnotenie, či americký dolár prichádza o svoje postavenie. Ďalej sa práca zaoberá analýzou alternatívnych mien a reakciou amerického dolára na globálnu finančnú krízu a politické udalosti v priebehu posledných 25 rokov. Významná rola amerického dolára je prepojená s ekonomickou silou USA, z tohto dôvodu sú v práci riešené makroekonomické ukazovatele týkajúce sa USA, ako je saldo bežného účtu platobnej bilancie, ekonomický rast a zadlženosť. Na základe vyhodnotenia skúmaných indikátorov a dát využitých z odborných organizácií sa rola amerického dolára za posledných 25 rokov výrazne nezmenila.