Zdanění sdílené ekonomiky - daňové výnosy a příležitosti a rizika daňových úniků - Kříž, Jakub; Arltová, Markéta, 1970-; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá sdílenou ekonomikou a jejím zdaněním v České republice. Následuje kvantitativní analýza z dat získaných z provozování Airbnb v Praze, na jejímž základě je proveden odhad daňových výnosů a úniků z nich plynoucích, což je hlavním cílem práce. Dílčím cílem práce je hledání řešení vedoucích ke snížení těchto daňových úniků. Zpočátku je také popsáno fungování sdílené ekonomiky, její současná regulace a právní vymezení a také je detailněji popsán ubytovací sektor sdílené ekonomiky. To vše je shrnuto do pěti kapitol, přičemž poslední dvě kapitoly se věnují právě odhadu daňových výnosů a úniků, respektive řešením vedoucím ke snížení těchto úniků.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses