Srovnání sazeb DPH v ČR a Německu - Antošová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje srovnání daňového zatížení spotřebního koše v České republice a Německu se zaměřením na daň z přidané hodnoty. Úvodní část se zabývá teoretickým rámcem DPH, dopady daně na spotřebitele, otázkami daňové spravedlnosti a zatížením spotřebního koše při změnách sazby DPH. Druhá část se soustředí na harmonizaci daně v EU a na přehled sazeb pro Česko a Německo. Součástí je i tvorba modelového spotřebního koše, jenž odráží přeshraniční nákupy Čechů v Německu. Třetí část porovnává efektivní daňové zatížení v obou státech s ohledem na reálné ceny a kupní sílu. Cenová analýza ukázala, že český spotřebitel uhradí za stejný modelový koš nejen vyšší celkovou částku a vyšší částku na DPH, ale také jej tento nákup zatíží více ve vztahu k jeho průměrné mzdě.