Finanční analýza a finanční plán společnosti BAŤA, akciová společnost - Kratochvíl, David (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá finanční analýzou za období 2020 až 2023 a tvorbou finančního plánu společnosti BAŤA, akciová společnost pro roky 2024 a 2025, z pohledu externího analytika. Součástí práce je představení společnosti, uvedení konkurence a kritérií pro jejich výběr, rozbor jednotlivých účetních výkazů v rámci elementární analýzy, výpočet vybraných poměrových ukazatelů a jejich porovnání se srovnatelnými podniky v odvětví. Na základě generátorů hodnoty je následně sestaven finanční plán. Cílem této práce je zhodnocení fungování společnosti na domácím trhu spolu se zahraničními společnostmi se stejnou hlavní činností a cílovou skupinou zákazníků a nabídnutí odhadu jejího dalšího vývoje.