Analýza cen nemovitostí a dostupnosti vlastního bydlení v ČR - Dekař, František (2025)
Tato diplomová práce se věnuje analýze cen nemovitostí a dostupnosti vlastního bydlení v České republice se zaměřením na vývoj cen rezidenčních nemovitostí a regionální rozdíly. Cílem práce je zhodnotit vývoj cen nemovitostí v letech 2016, 2020 a 2024, identifikovat klíčové faktory ovlivňující cenovou dynamiku a posoudit dostupnost vlastního bydlení v jednotlivých krajích České republiky. Pro analýzu dostupnosti vlastního bydlení je v práci využit vybraný ukazatel, price-to-income ratio (PTI), který umožňuje komplexně posoudit vztah mezi příjmy domácností a cenami nemovitostí. Pro výpočet PTI bylo nejprve potřeba definovat vzorové nemovitosti, na kterých analýza bude provedena. Byl zvolen byt o velikosti 60 m² a rodinný dům o velikosti 120 m². Sběr dat o cenách nemovitostí pro analýzu dostupnosti vlastního bydlení probíhal od listopadu roku 2024 do března roku 2025 přes realitní portál Sreality.cz. Data o průměrných ročních hrubých příjmech domácností byla získána z Českého statistického úřadu. Výsledky práce ukazují na rostoucí rozdíly v dostupnosti bydlení mezi jednotlivými kraji. Z práce vyplývá, že nejméně dostupným krajem je Hlavní město Praha, kde je zapotřebí 13,1 let na koupi bytu o velikosti 60 m² a 21,4 let na nákup rodinného domu o velikosti 120 m². Naopak mezi nejdostupnější kraje patří kraj Vysočina, Ústecký kraj a Moravskoslezský kraj.