Pojištění dlouhodobé péče jako součást řešení finančních potřeb lidí ve stáří - Kasalová, Tereza; Ducháčková, Eva, 1958-; Pecina, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou financování dlouhodobé péče v kontextu stárnoucí populace České republiky. V teoretické části se věnuje demografickému vývoji, dopadům stárnutí populace na důchodový a sociální systém a přístupům k zajištění péče o nesoběstačné osoby ve vybraných zemích (Německo, Rakousko, Japonsko). Následně analyzuje roli komerčního pojištění dlouhodobé péče jako doplňku k veřejné podpoře, přičemž zvláštní pozornost je věnována produktu „Pojištění soběstačnosti FLEXI“ od pojišťovny Kooperativa. Praktická část využívá tři modelové kazuistiky s cílem ilustrovat dopady ztráty soběstačnosti na životní situaci jednotlivců a jejich rodin. Kvantitativní analýza porovnává náklady na péči s komerčním pojištěním a bez něj. Výsledky ukazují, že komerční pojištění může významně přispět ke zlepšení finančních rozpočtů domácností, zejména v případech náhlého poklesu příjmů či potřeby pobytové péče. Práce upozorňuje na nutnost včasného finančního zabezpečení a závěrem doporučuje rozšířit povědomí o možnostech pojištění dlouhodobé péče jako nástroje zmírňujícího dopady demografických změn.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses