Analýza dopadu nových právních předpisů v oblasti zaměstnaneckých benefitů na platy zaměstnanců a daňové výdaje zaměstnavatelů v letech 2023 a 2024 - Korzun, Darya; Finardi, Savina; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou dopadů daňových změn, které vstoupily v platnost v roce 2024, na zdanění zaměstnaneckých benefitů. Zaměřuje se na konkrétní typy benefitů a hodnotí, jak nové legislativní úpravy ovlivnily jejich daňové zatížení ve srovnání s předchozím obdobím, a jaké ekonomické důsledky měly pro zaměstnance i zaměstnavatele. Ve vybraných případech je porovnávána situace v letech 2023 a 2024, aby bylo možné lépe posoudit efekt změn a vyhodnotit jejich pozitivní či negativní dopady. První část práce se věnuje daňovému režimu zaměstnaneckých benefitů v rámci daně z příjmů fyzických a právnických osob, přičemž definuje jednotlivé typy benefitů a jejich daňovou výhodnost. Druhá část analyzuje dopady legislativních změn na vybrané benefity a jejich vliv na daňové zatížení. Třetí část práce obsahuje analýzu dopadů legislativních změn na daňový režim zaměstnaneckých benefitů, shrnuje zjištěné dopady a formuluje doporučení pro zaměstnavatele i návrhy pro další možný vývoj v oblasti benefitních programů. Výsledky ukazují, že správné nastavení zaměstnaneckých benefitů významně ovlivňuje čisté příjmy zaměstnanců i daňové náklady zaměstnavatelů a má klíčový význam pro efektivní personální politiku firem.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses