Fundamentální analýza vývoje měnové kurzu CZK/EUR v dlouhém období - Hloušek, Tomáš (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dlouhodobého vývoje měnového páru CZK/EUR a identifikací jeho významných dlouhodobých determinantů. Teoretická část shrnuje vybrané koncepty determinace hodnoty měnového kurzu v dlouhém období a analyzuje systémy domácího měnového kurzu. V empirické části je na základě ekonometrických metod, zejména kointegrační analýzy, vektorového modelu korekce chyb, Grangerova test kauzality a testů jednotkových kořenů, zkoumán vztah mezi vývojem uvažovaného měnového páru a vybranými ekonomickými ukazateli v dlouhém období. Výsledky práce, které shrnuje závěrečná část, potvrzují platnost většiny testovaných teoretických konceptů na příkladu měnového páru CZK/EUR v období mezi lety 2000 a 2023. Zvláštní pozornost je přitom věnována strukturálním bodům zlomu v dlouhodobém vývoji uvažovaného měnového páru. Práce podtrhuje význam propojení teoretických východisek determinace hodnoty měnového kurzu s empirickou analýzou v podmínkách malé otevřené ekonomiky.