Fundamentální analýza vývoje měnové kurzu CZK/EUR v dlouhém období - Hloušek, Tomáš; Mandel, Martin, 1962-; Pastucha, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dlouhodobého vývoje měnového páru CZK/EUR a identifikací jeho významných dlouhodobých determinantů. Teoretická část shrnuje vybrané koncepty determinace hodnoty měnového kurzu v dlouhém období a analyzuje systémy domácího měnového kurzu. V empirické části je na základě ekonometrických metod, zejména kointegrační analýzy, vektorového modelu korekce chyb, Grangerova test kauzality a testů jednotkových kořenů, zkoumán vztah mezi vývojem uvažovaného měnového páru a vybranými ekonomickými ukazateli v dlouhém období. Výsledky práce, které shrnuje závěrečná část, potvrzují platnost většiny testovaných teoretických konceptů na příkladu měnového páru CZK/EUR v období mezi lety 2000 a 2023. Zvláštní pozornost je přitom věnována strukturálním bodům zlomu v dlouhodobém vývoji uvažovaného měnového páru. Práce podtrhuje význam propojení teoretických východisek determinace hodnoty měnového kurzu s empirickou analýzou v podmínkách malé otevřené ekonomiky.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses