Analýza hospodaření neziskové organizace Nový Prostor, z.ú. za období 2019-2023 - Dolejší, Anežka (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou hospodaření nestátních neziskových organizací, konkrétně zdůrazňuje ústavy. Teoretická část vymezuje nestátní neziskové organizace, popisuje právní úpravu ústavů a specifika jejich účetnictví a financování. V praktické části je provedena analýza hospodaření organizace Nový Prostor, z.ú. Analyzovány jsou jednotlivé položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty, využity jsou rovněž poměrové ukazatele. Následně je vyhodnoceno hospodaření společnosti v čase a vybrané položky jsou porovnány s výsledky obdobných organizací. Pro praktickou část byla navíc stanovena hypotéza o míře samofinancování ústavu, která byla v rámci práce testována.