Komparativní analýza dvou vybraných světových zajišťoven - Grishan, Valeriia (2025)
Cílem teoretické části této bakalářské práce je vymezit pojem „zajišťovna“ a popsat její historický vývoj, který plynule přechází do současné podoby. Dále jsou popsány základní formy zajištění – proporcionální a neproporcionální a typy zajištění– fakultativní, obligatorní a fakultativně-obligatorní. Cílem praktické části je provést srovnávací analýzu dvou vybraných podniků ze seznamu deseti největších mezinárodních korporací v oblasti zajištění. Tato komparace je zaměřena na analýzu jejich stability na globálním trhu v průběhu pěti let (2019-2023), přičemž je zohledněno, jak současná světová situace, například pandemie Covid-19, ovlivnila jejich výkonnost a ekonomické výsledky. Analýza je provedena pomocí pěti srovnatelných ukazatelů stanovených na základě údajů z výročních zpráv a veřejně dostupných informací z ověřených internetových zdrojů. První čtyři ukazatele se zaměřují na finanční výkonnost a stabilitu zajišťoven, zatímco pátý ukazatel se řadí do oblasti sociálně-správního řízení, konkrétně hodnotí genderovou rovnováhu na pracovišti. Zvláštní pozornost je věnována problematice srovnatelnosti ukazatelů mezi jednotlivými zajišťovnami, a to zejména s ohledem na rozdílné účetní standardy, metody vykazování a specifika jednotlivých trhů. Práce se zabývá omezeními, která tato odlišnost přináší pro komparativní analýzu, a hledá způsoby, jak tyto rozdíly minimalizovat, aby bylo možno dosáhnout co nejobjektivnějšího porovnaní výsledků. V závěrečné části práce je provedeno shrnutí zjištění ze srovnávací analýzy vybraných zajišťoven a formulovány klíčové závěry, které z této analýzy vyplývají. Klíčová slova Zajišťovna, zajištění, Lloyd’s, Berkshire Hathaway Inc., vlastní kapitál, srovnávací analýza, čisté předepsané pojistné, čistý zisk, syn