Zdravotní pojiětění cizinců - Svetlichnaya, Anastasia (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problém zavedení monopolu na českém trhu zdravotního pojištění cizinců v letech 2021–2023 a řeší otázku, zda tato změna trhu přinesla více výhod, nebo negativních důsledků. Práce obsahuje nezbytnou teoretickou část, která podrobně rozebírá všechny specifika českého systému zdravotního pojištění a zdravotního pojištění cizinců. K odhalení dopadů monopolu na trh, pojišťovny a spotřebitele bylo využito porovnání cen pojistného, podmínek pojistného krytí, výročních zpráv pojišťoven a byl proveden dotazník mezi cizinci. Hlavním výsledkem je závěr, že monopol nepřinesl očekávané pozitivní výsledky a způsobil větší komplikace na trhu. K výraznému zlepšení došlo po zrušení monopolu prostřednictvím novelizace zákona. Také v práci je uvedeno, že přesun cizinců ze systému komerčního do systému veřejného zdravotního pojištění by mohl zlepšit postavení spotřebitelů a zjednodušit kontrolu nad touto oblastí ze strany státu.