Poistenie dlhodobej starostlivosti v kontexte zanhraničných prístupov - Csontosová, Tatiana; Ducháčková, Eva, 1958-; Volf, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalárska práca analyzuje systémy dlhodobej starostlivosti v Českej republike a v Nemecku, so zameraním na ich poistné modely. Hlavnou témou je komparácia nemeckého systému poistenia dlhodobej starostlivosti Pflegeversicherung, ktoré bolo zavedené v roku 1995 ako jeden z piatich pilierov sociálneho zabezpečenia, s českým systémom poistenia dlhodobej starostlivosti. Práca sa zaoberá výzvami, ktoré predstavuje starnúce obyvateľstvo a potrebou udržateľných finančných riešení na podporu starostlivosti o starších ľudí. Cieľom práce je identifikovať štrukturálne rozdiely, zhodnotiť vývoj poistení a ich efektivitu. Zistenia ukazujú, že Nemecko má rozvinutejší systém poistenia dlhodobej starostlivosti na báze povinnej účasti v systéme, čo zabezpečuje širšiu dostupnosť, zatiaľ čo Česká republika zaznamenáva v poslednom období v tomto sektore rýchly rast, pričom viaceré komerčné poisťovne implementovali do svojho portfólia produkty zamerané na krytie rizík spojených s dlhodobou starostlivosťou. Prínos autorky je komparatívny pohľad na obidva systémy.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses