Alternativní možnost konstrukce daně z nemovitých věcí v ČR - Holub, Radek; Sedmihradská, Lucie; Kovács, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tématem této bakalářské práce je návrh alternativní konstrukce daně z nemovitých věcí. Pro zadané téma byl vytvořen návrh alternativní konstrukce prostřednictvím tržních cen nájemného bytů, které zveřejňuje Ministerstvo financí České republiky. Práce se zaměřuje na města s odlišnými socioekonomickými podmínkami. Města jsou dále rozdělena do jednotlivých velikostních kategorií podle počtu obyvatel. Z každé kategorie je vybrán zástupce, na kterého je alternativní možnost konstrukce daně použita. Cílem je především ukázat, zda takto navržený systém bude spravedlivější a lépe zohlední ekonomické faktory vybraných lokalit. V závěrečné části práce jsou vybráni dva zástupci, u kterých je porovnána aktuální vybraná výše daně s výší alternativní. Hlavním zjištěním je, že v nové spravedlivější variantě výpočtu daně z nemovitých věcí se vybrala částka vyšší než v aktuálním systému zdanění.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses