Analýza vybraných aspektů elektromobility - Pecha, Josef (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem elektromobility z ekonomického pohledu. Cílem práce je analyzovat specifika spojená s elektromobilitou v oblasti financování, pojištění, odpisování a dostupných úlev a zároveň na konkrétním příkladu zhodnotit, zda se vyplatí přechod firemní flotily na elektrické vozy. Část práce se věnuje makroekonomickému a legislativnímu kontextu automobilového průmyslu v Evropě spolu se zpracováním aktuálních dat vývoje počtu vozidel v EU a ČR podle typu pohonu. Dále pro lepší pochopení souvislostí práce obsahuje vymezení a historický vývoj elektromobility, včetně souhrnu příležitostí a výzev, které tento trend přináší. Součástí je i pohled na elektromobilitu z perspektivy domácností, živnostníků a společností. Poslední kapitola se zaměřuje na budoucí vývoj elektromobility.