Oceňování "Venture Capital" fondů - Váverka, Jonáš; Brabenec, Tomáš; Titenko, Michail; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou ocenění investic venture kapitálových fondů do startupových společností v jejich rané fázi vývoje. Tyto investice se vyznačují vysokou mírou nejistoty, specifickou strukturou transakcí a omezenou dostupností dat, což ztěžuje aplikaci tradičních oceňovacích metod. Cílem práce je navrhnout ucelený a prakticky využitelný přístup, který zohledňuje rozdíl mezi oceněním samotného startupu a oceněním podílu investora, a který je zároveň založen na dostupných teoretických poznatcích. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu „venture kapitál“, jeho významu v podnikatelském prostředí a klíčovým principům oceňování v tomto kontextu. Praktická část demonstruje aplikaci navrženého přístupu na reálných příkladech českých startupů za pomocí jimi publikovaných volně dostupných dat, čímž se ověřuje jeho použitelnost a srozumitelnost.
Vedoucí práce: Tomáš Brabenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses