Odhady možných daňových výnosů daní z nezdravých potravin - Scheuflerová, Nikol (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zdanění nezdravých potravin a jeho možným využitím jako nástroje pro řešení rostoucího výskytu nadváhy a obezity. Teoretická část definuje daň z nezdravých potravin, popisuje různé způsoby jejího zavedení a představuje výhody, nevýhody a možné překážky s tím spojené. Dále uvádí zkušenosti vybraných evropských zemí (Maďarsko, Francie, Německo, Dánsko a Finsko) se zavedením obdobných daní, přičemž zkoumá způsob zdanění, vymezení předmětu daně, výši daňové sazby nebo dopady na spotřebu. Analytická část se zaměřuje na odhad potenciálních daňových výnosů v České republice pomocí modelování několika scénářů zdanění inspirovaných zahraničními daňovými systémy, a to pro nápoje, sladkosti a tuk. Výpočty zohledňují aktuální spotřebu potravin, cenovou elasticitu poptávky a převzaté vymezení daně a daňové sazby.