Hotovost a hotovostní transakce - Půlpán, Matěj (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou hotovosti v měnícím se finančním prostředí, jejím historickým vývojem, současnou rolí a budoucím výhledem. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy, mapuje vývoj hotovostního oběhu v České republice a analyzuje systém zpracování hotovosti v ČR a Švédsku. Pozornost je věnována také dopadům digitalizace a možným scénářům dalšího vývoje hotovosti. Praktická část je zaměřena na kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit názory a postoje obyvatel České republiky k hotovosti, bezhotovostním platbám a přechodu k bezhotovostní ekonomice.