Komparativní analýza fúzí realizovaných v ČR v roce 2022 - Adamová, Kamila (2025)
Diplomová práce „Komparativní analýza fúzí realizovaných v ČR v roce 2022“ se zabývá analýzou fúzí realizovaných na území České republiky a zapsaných do obchodního rejstříku v roce 2022. Teoretická část vymezuje hlavní právní předpisy, které je třeba při realizaci fúze dodržovat, definuje pojem fúze včetně jejího členění. Následuje nastínění průběhu fúze rozděleného do tří fází, a nakonec jsou rozebrány vybrané účetní oblasti týkající se přeměn, jako je rozhodný den a jeho vazba na účetní období, právní účinky fúze a sestavení zahajovací rozvahy. Praktická část práce je zaměřena na analýzu fúzí, které byly zapsány do obchodního rejstříku v roce 2022 na základě vybraných kritérií. Poslední část práce je věnována zkoumání vývoje ve dvanácti letém horizontu.