Determinanty financování zemědělských podniků - Matějíček, Aleš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou determinantů financování podniků v odvětví zemědělské prvovýroby. V úvodní části jsou popsána specifika zemědělství z hlediska financování a mechanismy státní podpory v Evropské unii, Norsku, Islandu a Spojeném království. Empirická část práce analyzuje strukturu kapitálu vybraného vzorku 28 veřejně obchodovaných zemědělských podniků v Evropě. Pomocí ukazatelů finanční páky, úrokového krytí, rentability dlouhodobě vázaných zdrojů (ROCE), krytí dluhové služby (DSCR) a výše investic (CAPEX) je posuzováno finanční zdraví těchto subjektů. Závěrečná část práce využívá lineární regresní analýzu k ověření vztahu mezi výší finanční páky a poměrem meziroční změny tržeb a výší investic. Výsledky naznačují preferenci dluhového financování v tomto odvětví a slabou schopnost generovat návratnost z investovaného kapitálu, což podporuje opodstatněnost státní podpory zemědělství.