Determinanty financování zemědělských podniků - Matějíček, Aleš; Brabenec, Tomáš; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou determinantů financování podniků v odvětví zemědělské prvovýroby. V úvodní části jsou popsána specifika zemědělství z hlediska financování a mechanismy státní podpory v Evropské unii, Norsku, Islandu a Spojeném království. Empirická část práce analyzuje strukturu kapitálu vybraného vzorku 28 veřejně obchodovaných zemědělských podniků v Evropě. Pomocí ukazatelů finanční páky, úrokového krytí, rentability dlouhodobě vázaných zdrojů (ROCE), krytí dluhové služby (DSCR) a výše investic (CAPEX) je posuzováno finanční zdraví těchto subjektů. Závěrečná část práce využívá lineární regresní analýzu k ověření vztahu mezi výší finanční páky a poměrem meziroční změny tržeb a výší investic. Výsledky naznačují preferenci dluhového financování v tomto odvětví a slabou schopnost generovat návratnost z investovaného kapitálu, což podporuje opodstatněnost státní podpory zemědělství.
Vedoucí práce: Tomáš Brabenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses