Komparácia dane z nehnuteľných vecí v ČR a na Slovensku - Balážová, Lucia (2025)
Príjmy z dane z nehnuteľností sú kľúčovým zdrojom financovania miestnych samospráv v Slovenskej a Českej republike. Napriek spoločnému historickému a legislatívnemu základu analýza v tejto diplomovej práci ukazuje výrazné rozdiely v prístupe k správe tejto dane a prerozdeľovaniu príjmov. Práca sa tiež zameriava na porovnanie právnych predpisov platných k 1. januáru 2024, so zameraním na daňové zaťaženie bytových jednotiek a priemyselných nehnuteľností v konkrétnych obciach, a podiel výnosov z dane z nehnuteľností na celkových príjmoch miestnych samospráv. Výsledky ukazujú, že Slovenská republika dosahuje vyšší podiel príjmov z tejto dane na HDP a celkových príjmoch samospráv, pričom vykazuje aj podstatne vyššie príjmy z dane z priemyselných nehnuteľností využívaných na podnikanie.