Komparácia dane z nehnuteľných vecí v ČR a na Slovensku - Balážová, Lucia; Sedmihradská, Lucie; Kolek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Príjmy z dane z nehnuteľností sú kľúčovým zdrojom financovania miestnych samospráv v Slovenskej a Českej republike. Napriek spoločnému historickému a legislatívnemu základu analýza v tejto diplomovej práci ukazuje výrazné rozdiely v prístupe k správe tejto dane a prerozdeľovaniu príjmov. Práca sa tiež zameriava na porovnanie právnych predpisov platných k 1. januáru 2024, so zameraním na daňové zaťaženie bytových jednotiek a priemyselných nehnuteľností v konkrétnych obciach, a podiel výnosov z dane z nehnuteľností na celkových príjmoch miestnych samospráv. Výsledky ukazujú, že Slovenská republika dosahuje vyšší podiel príjmov z tejto dane na HDP a celkových príjmoch samospráv, pričom vykazuje aj podstatne vyššie príjmy z dane z priemyselných nehnuteľností využívaných na podnikanie.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses