Výběr daně z příjmů právnických osob - Kunicyn, Ilja; Sedmihradská, Lucie; Hošek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou daně z příjmů právnických osob v České republice v období 2019–2023. Struktura daně z příjmů právnických osob prošla za toto období početnými změnami. Cílem práce je zhodnotit vývoj výnosů z této daně, změny ve struktuře daňových subjektů, jejich rozdělení podle velikosti a ekonomického odvětví a vývoj daňové ztráty. Výnosy z daně z příjmů právnických osob rostly ve sledovaném období rychleji než celkové daňové příjmy bez sociálního pojištění, což přispělo ke zvýšení podílu daně z příjmů právnických osob na celkových daňových příjmech o 3,3 procentní body. Podíly jednotlivých kategorií účetních jednotek na celkové dani byly v období relativně stabilní. V průběhu období se přitom významně zvýšil celkový počet přiznání podaných velkými účetními jednotek a poklesl počet přiznání podaných mikro účetními jednotkami. Z pohledu ekonomické činnosti poplatníků prostřednictvím klasifikace NACE jsou změny v celkové dani velmi různorodé. K nárůstu celkové daně velmi významně přispěl především energetický sektor. Významným pozorováním v oblasti daňové ztráty je skutečnost, že nově vykázaná daňová ztráta za období byla téměř dvojnásobně vyšší než vyčerpaná.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses