Využití AI ve zjištění finanční přípustnosti preventivní restrukturalizace - Horáčková, Tereza (2025)
Diplomová práce se věnuje potenciálu využití umělé inteligence (AI) v hodnocení finanční přípustnosti preventivní restrukturalizace dle zákona 284/2023 Sb. Cílem je ověření schopnosti AI navrhnout, aplikovat a interpretovat vybraný odborný rozhodovací model systému včasného varování (EWS) v kontextu české legislativy. Teoretická část vymezuje právní a ekonomický rámec preventivní restrukturalizace a popis zvoleného modelu predikce úpadku. Empirická část zahrnuje aplikaci vybraného EWS na podnik SKALIČAN a testování tří AI modelů – ChatGPT (základní verze), ChatGPT (restrukturalizační expert) a Gemini. Výsledky DP vypovídají o závěru, že AI je schopno podpořit strukturování dat a formulaci závěrů, její schopnost nezávislého právně-ekonomického hodnocení je však omezená. Největší potenciál AI spočívá v podpoře interpretace již připravených podkladů, ne v samotném rozhodování.