Specifika účetnictví a financování sportovního klubu - Deverová, Monika (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje specifikům účetnictví a financování sportovních klubů působících jako neziskové organizace v České republice, se zaměřením na softball. Cílem práce je analyzovat strukturu financování, účetní metody a daňový režim těchto organizací, a to jak z teoretického, tak praktického hlediska. Teoretická část popisuje hlavní zdroje příjmů neziskových sportovních subjektů a jejich účetní a daňová specifika. Praktická část se opírá o účetní výkazy jednoho extraligového softbalového klubu a srovnání s dalšími kluby v nejvyšší soutěži. Analýza ukazuje, že klíčovým předpokladem udržitelnosti sportovních klubů je vícezdrojové financování, stabilní členská základna a schopnost přizpůsobit provozní náklady dostupným zdrojům. Specifika neziskového sektoru se projevují zejména v kolísání výsledků hospodaření okolo nuly a ve výrazné závislosti na veřejných dotacích.