Specifika účetnictví a financování sportovního klubu - Deverová, Monika; Zelenková, Marie, 1973-; Perglová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje specifikům účetnictví a financování sportovních klubů působících jako neziskové organizace v České republice, se zaměřením na softball. Cílem práce je analyzovat strukturu financování, účetní metody a daňový režim těchto organizací, a to jak z teoretického, tak praktického hlediska. Teoretická část popisuje hlavní zdroje příjmů neziskových sportovních subjektů a jejich účetní a daňová specifika. Praktická část se opírá o účetní výkazy jednoho extraligového softbalového klubu a srovnání s dalšími kluby v nejvyšší soutěži. Analýza ukazuje, že klíčovým předpokladem udržitelnosti sportovních klubů je vícezdrojové financování, stabilní členská základna a schopnost přizpůsobit provozní náklady dostupným zdrojům. Specifika neziskového sektoru se projevují zejména v kolísání výsledků hospodaření okolo nuly a ve výrazné závislosti na veřejných dotacích.
Vedoucí práce: Marie Zelenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses