Automobil jako investiční instrument - Šourek, Adam (2025)
Cílem bakalářské práce je prozkoumat problematiku investování do automobilů a porovnat jej s jinými investičními možnostmi. V této práci se zaměřuji na to, co je to investování a rozděluji jednotlivé investiční instrumenty dle jejich vlastností, které dále specifikuji. Analyzuji, v čem spočívá investování do automobilů a jeho historii, pro jakého investora je to vhodné a následně rozděluji tento typ investování na přímí a nepřímí. Nejprve se věnuji přímé investici do automobilů a analyzuji její charakter, parametry pro výběr investičního vozidla, co je to vlastně investiční automobil a jak se liší od běžných vozidel, jaké jsou náklady a rizika spojená s investováním do vozidel. Zkoumám výnosnost investování do automobilů a porovnávám ji s jinými typy investic a ukazuji vybraná investiční vozidla. Po přímé metodě investování do aut se věnuji té nepřímé. Analyzuji její výhody a nevýhody a jednotlivé typy nepřímých automobilových investic. Následně provádím porovnání výnosnosti oproti jiným investičním instrumentům. Nakonec porovnám obě kategorie investování do automobilů mezi sebou.