Ekonomické sankce jako nástroj zahraniční politiky - Repkina, Alina (2025)
Tato práce se zabývá tématem mezinárodních ekonomických sankcí vůči Ruské federaci a jejich dopady na ruskou ekonomiku. V první kapitole je věnována pozornost teoretickému rámci ekonomických sankcí – jejich definici, motivům zavedení, typologii a cílům. Druhá kapitola se zaměřuje na samotné sankce vůči Rusku, jejich časovou osu, klíčové aktéry, klasifikaci sankčních balíčků a geopolitický a právní kontext. Třetí kapitola analyzuje konkrétní dopady sankcí na ruské hospodářství, včetně klíčových sektorů (energetika, bankovnictví, obranný průmysl), investičního klimatu a makroekonomických ukazatelů, jako jsou HDP, inflace a směnný kurz. Práce se rovněž věnuje socioekonomickým důsledkům pro obyvatelstvo Ruské federace. Cílem práce je zhodnotit účinnost sankcí a jejich dlouhodobý vliv na stabilitu a vývoj ruské ekonomiky.