Dopad regulace na dostupnost bydlení - Macková, Veronika (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů regulací na dostupnost bydlení v České republice. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zaměřuje na specifika trhu s bydlením a detailně rozebírá jednotlivé formy regulací, jako jsou stavební a územní předpisy, regulace nájemného, podpora družstevního bydlení, regulace krátkodobého ubytování a nové legislativní nástroje, včetně zákona o podpoře bydlení. Empirická část práce využívá dotazníkové šetření mezi obyvateli ČR a mezinárodní srovnání dostupnosti bydlení ve vybraných zemích. Výsledky ukazují, že regulační rámec má značný vliv na ekonomickou dostupnost i sociální stabilitu. Byly identifikovány překážky v oblasti stavebního řízení, omezená ochrana nájemníků a potenciál nevyužitého družstevního modelu. Na základě zjištěných skutečností práce navrhuje konkrétní opatření, která by mohla přispět k vyšší dostupnosti a stabilitě v Česku.