Dopad regulace na dostupnost bydlení - Macková, Veronika; Radová, Jarmila; Medunová, Nikol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů regulací na dostupnost bydlení v České republice. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zaměřuje na specifika trhu s bydlením a detailně rozebírá jednotlivé formy regulací, jako jsou stavební a územní předpisy, regulace nájemného, podpora družstevního bydlení, regulace krátkodobého ubytování a nové legislativní nástroje, včetně zákona o podpoře bydlení. Empirická část práce využívá dotazníkové šetření mezi obyvateli ČR a mezinárodní srovnání dostupnosti bydlení ve vybraných zemích. Výsledky ukazují, že regulační rámec má značný vliv na ekonomickou dostupnost i sociální stabilitu. Byly identifikovány překážky v oblasti stavebního řízení, omezená ochrana nájemníků a potenciál nevyužitého družstevního modelu. Na základě zjištěných skutečností práce navrhuje konkrétní opatření, která by mohla přispět k vyšší dostupnosti a stabilitě v Česku.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses