Černá labuť a její dopady na moderní společnost - Vu, Khanh Linh; Vojtíková Tisová, Petra; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá teorií černé labutě podle Taleba. Jejím cílem je popsat podstatu nepředvídatelných událostí s extrémním dopadem, analyzovat jejich projevy a poukázat na limity lidského myšlení při jejich rozpoznávání. Práce se věnuje vymezením fenoménu černé labutě, problematice škálovatelnosti a selhání běžných statistických nástrojů. Analyzuje také tři konkrétní události: Finanční krizi v roce 2008, teroristický útok 11. září 2001 a pandemii COVID-19. Tyto příklady hodnotí, do jaké míry naplňují charakteristiky černé labutě. Práce zároveň propojuje teoretické poznatky s praktickými příklady a zkoumá, nakolik se teorie černé labutě promítá do reálného světa.
Vedoucí práce: Petra Vojtíková Tisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses