Účetní zobrazení zdrojů financování investic do dlouhodobého majetku - Slabá, Martina (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje účetnímu zobrazení různých forem financování investic do dlouhodobého majetku. Cílem je porovnat dopady jednotlivých variant způsobů pořízení dlouhodobého majetku – z vlastních zdrojů, na úvěr a na leasing – na účetnictví a finanční výkazy podniku. Teoretická část práce popisuje dlouhodobý majetek, související legislativu a účetní postupy dle českých i mezinárodních standardů. V praktické části je analyzována konkrétní firma, na jejímž příkladu jsou porovnány účetní a finanční dopady jednotlivých forem financování. Závěr shrnuje výhody a nevýhody jednotlivých variant a poukazuje na to, že správná volba zdroje financování je klíčová pro stabilitu a rozvoj firmy.