Účetní a daňová specifika zařízení ke sběru, úpravě a skladování odpadů - Knoppová, Eliška; Marek, Patrik; Purina, Marina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Předmětem bakalářské práce je problematika účetních a daňových specifik zařízení, která se zabývají sběrem, úpravou, skladováním a prodejem odpadů. První kapitola teoretické části je zaměřena na vymezení základních pojmů v oblasti nakládání s odpady, včetně definic, dělení a subjektů působících v odpadovém hospodářství. Dále je pozornost věnována legislativním požadavkům na provoz zařízení a evidenční a ohlašovací povinnosti. Druhá kapitola je věnována účetním a daňovým souvislostem. Zabývá se oceňováním zásob, účtováním metodou A a B, uplatňováním daně z přidané hodnoty a zvláštní pozornost je věnována režimu přenesení daňové povinnosti. Praktická část práce se zaměřuje na konkrétní společnost působící v oblasti odpadového hospodářství. Popisuje provozní podmínky zařízení, způsob výkupu odpadů od různých subjektů, činnosti spojené s jejich zpracováním, prodejem i vývozem. Dále se zaměřuje na účtování přijatých a vydaných faktur, zpracování DPH a vedení skladové evidence. Výsledky práce mohou sloužit jako praktický přehled pro subjekty, které se v praxi s touto problematikou setkávají.
Vedoucí práce: Patrik Marek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses