Specifika účetnictví a daní v osobních obchodních společnostech - Marušová, Nikola (2025)
Cílem této práce je popsat právní úpravu osobních obchodních společností, ukázat a vysvětlit specifika v oblasti účetnictví a daní u těchto společností, porovnat jejich základní znaky s kapitálovými obchodními společnostmi a zhodnotit vývoj jejich počtu v letech 2009 až 2023. Práce vychází z velké části z legislativních předpisů. Zahrnuje porovnání základních znaků osobních a kapitálových obchodních společností včetně krátké úvahy o výhodách a nevýhodách osobních obchodních společností a s tím související pokles jejich množství. Nechybí ani ukázky účtování specifických účetních případů na modelových příkladech. V práci je také využita popisná statistika počtu osobních obchodních společností. Data o jejich počtu, která jsou převzata ze Statistických ročenek ČR, jsou zpracována pro lepší přehlednost do grafů a následně interpretována.