Specifika účetnictví a daní v osobních obchodních společnostech - Marušová, Nikola; Marek, Patrik; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této práce je popsat právní úpravu osobních obchodních společností, ukázat a vysvětlit specifika v oblasti účetnictví a daní u těchto společností, porovnat jejich základní znaky s kapitálovými obchodními společnostmi a zhodnotit vývoj jejich počtu v letech 2009 až 2023. Práce vychází z velké části z legislativních předpisů. Zahrnuje porovnání základních znaků osobních a kapitálových obchodních společností včetně krátké úvahy o výhodách a nevýhodách osobních obchodních společností a s tím související pokles jejich množství. Nechybí ani ukázky účtování specifických účetních případů na modelových příkladech. V práci je také využita popisná statistika počtu osobních obchodních společností. Data o jejich počtu, která jsou převzata ze Statistických ročenek ČR, jsou zpracována pro lepší přehlednost do grafů a následně interpretována.
Vedoucí práce: Patrik Marek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses