Daňové zatížení příjmů rodin v ČR, Rakousku a na Slovensku - Malečková, Monika; Finardi, Savina; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na úroveň daňového zatížení rodin. Rodiny s dětmi jsou klíčovou jednotkou každého státu a v důsledku plnění svých funkcí mají často vyšší životní náklady. Výše příjmu je jedním z hlavních faktorů pro rozhodování, zda vůbec a jak početnou rodinu založit. Stát rodiny podporuje a jednou z forem je podpora daňová, prostřednictvím odpočtů a slev. Cílem této práce je porovnat poskytovanou daňovou úlevu a úroveň daňového zatížení napříč státy. Pro komparaci s Českou republikou bylo zvoleno Slovensko a Rakousko. V práci jsou nejdříve představeny daňové úlevy pro každou zemi a následně je pro modelové rodiny vypočtena daňová povinnost. Výsledky jsou porovnány pomocí efektivní daňové sazby.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses