Fourierova analýza a jej využitie vo financiách - Gogolák, Matúš (2025)
Táto diplomová práca skúma potenciál Fourierovej analýzy pri predikcii cenových pohybov finančných inštrumentov. Fourier trading bot, ktorý bol spätne testovaný na viacerých triedach aktív dosahoval nadpriemerný výnos najmä v prostredí so stabilnými periodickými vzormi. Pre potvrdenie robustnosti stratégie sú však potrebné ďalšie testy. Práca zároveň poukazuje na obmedzenia Fourierovej analýzy, najmä pri nestacionárnych signáloch a jej obmedzenú schopnosť reagovať na náhle trhové šoky.