Finanční výkonnost a řízení pracovního kapitálu v herním průmyslu ČR - Škorpa, Jaromír (2025)
Předmětem práce je analýza finanční výkonnosti a řízení pracovního kapitálu ve vybraných českých herních studiích – Bohemia Interactive a.s., SCS Software s.r.o. a Amanita Design s.r.o. – na základě účetních dat za období 2018–2023. Práce využívá veřejně dostupné údaje k hodnocení rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity a cashflow. Výsledky ukazují, že větší společnosti jako Bohemia Interactive a SCS Software dosahují vyšší stability a efektivity, zatímco menší studio Amanita Design vykazuje větší výkyvy ve výkonnosti. SCS Software se vyznačuje výjimečně vysokou likviditou, zatímco Bohemia Interactive vyniká výnosností aktiv. Práce rovněž shrnuje vývoj a specifika českého herního průmyslu, včetně jeho způsobů financování a budoucího potenciálu. Součástí je i SWOT analýza a prognóza dalšího vývoje odvětví. Výsledky naznačují, že velikost podniku významně ovlivňuje jeho finanční profil.