Pojištění majetku obyvatelstva na českém a slovenském pojistném trhu v kontextu vývojových trendů - Bačíková, Simona (2025)
Bakalářská práce se zabývá pojištěním majetku na českém a slovenském pojistném trhu v kontextu vývojových trendů. Vývoj na straně společnosti i transformace přírodních procesů přispěly k novým výzvám, kterým pojišťovnictví čelí. Těmto aspektům se práce věnuje v rámci českého a slovenského pojistného trhu. Práce se dělí do tří častí, v první se věnuje teoretickému vymezení problému pro efektivitu analýzy v ostatních kapitolách. V druhé části je provedena analýza českého a slovenského pojistného trhu na základě zveřejňovaných dat České asociace pojistitelů, Slovenskej asociácie poisťovní a Národní banky Slovenska. V třetí kapitole jsou hodnoceny novodobé trendy, kterým pojistný trh v kontextu pojištění majetku čelí. Cílem práce je obeznámit s problematikou pojištění majetku v daných státech a charakterizovat specifika, jednotlivé pojistitelé a nabízené produkty. Zároveň chce upozornit na problémy trhů, vyzdvihnout jejich důležitost a provést vzájemné porovnání trhů. V neposlední řade bude komentován i novodobý vývoj technologií a vliv klimatických změn na sledovanou sféru finančního sektoru.