Zdanění piva a jeho fiskální a alokační efekty - Hoang, Thanh Son (2025)
Tato práce se zabývá spotřební daní z piva v České republice a její funkci ve společnosti. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo provedení analýzy stimulační funkce a kvantifikovat, jak změna ceny piva pomocí spotřebních daní působí na spotřebu. První část se zabývala daňovým systémem a historickým kontextem spotřební daně z piva. Druhá kapitola se zaměřuje na předmět daně, mechanismus výpočtu spotřební daně a mezinárodní srovnání. Předposlední část pojednává o dopadech alkoholu na společnost a stimulační funkci daně. V závěrečné kapitole je vyjádřen vztah mezi cenou piva a spotřebou piva pomocí jednoduché regresní analýzy.