Od bail-outů k moderním strategiím aneb předcházení/řešení krizí bank - Paul, Martin; Brůna, Karel, 1973-; Tesařová, Žaneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce řeší problematiku řešení a předcházení krizí bank. Banky v ekonomice zaujímají specifické postavení, a proto se také k jejich problémům musí přistupovat odlišně. Práce si klade za cíl analyzovat institucionální proměnu v přístupu k řešení problémů bank od finanční krize 2008. Do této krize a během ní bylo totiž obvyklé, že banky byly primárně zachraňovány státem z veřejných prostředků (bail-out) a členské státy EU nejednaly jednotně při záchranách bank. Práce ukazuje posun v této oblasti, kde se nyní zejména klade důraz na prevenci a rozpoznávání systémově důležitých bank. Zároveň je dnešní systém založen na principu, kdy se na ztrátách a rekapitalizaci banky mají nejdříve a primárně podílet její akcionáři a věřitelé (bail-in). Peníze daňových poplatníků jsou v dnešním nastavení odsunuty až na poslední kolej. Přesto však z výsledků práce vyplývá, že ne vždy je toto pravidlo důsledně dodržováno. Veřejné prostředky k záchraně bank (bail-out) pak bývají využity dříve, než by to odpovídalo jejich určení jako krajního řešení, které má přicházet na řadu až po maximálním využití všech ostatních rezolučních nástrojů.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses