Opravné položky k úverovému portfóliu českých bánk v období inflačnej periódy - Drozd, David; Boháčik, Ján; Jankulár, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vývoja opravných položiek k úverom v bankovom sektore Českej republiky v rokoch 2021 – 2024 v kontexte vysokej inflácie. V teoretickej rovine je rozpracovaný účtovný rámec opravných položiek, regulačné požiadavky, úverové riziko a inflácia. Analytická časť skúma prepojenie medzi infláciou a vývojom opravných položiek, výkonných a nevýkonných expozícií a krytia úverového rizika. Výsledky poukazujú na existenciu silnej negatívnej korelácie medzi infláciou a objemom opravných položiek v obdobiach prudkej cenovej dynamiky, ako aj medzi medziročnými zmenami inflácie a objemom nevýkonných úverov. V ostatných obdobiach sa vzťahy javili ako nevýrazné. Krytie celkových expozícií zostávalo počas obdobia relatívne stabilné, zatiaľ čo úroveň krytia nevýkonných expozícií do určitej miery sledovala vývoj inflácie. Medzibankové rozdiely v portfóliách a tvorbe opravných položiek naznačujú prítomnosť ďalších ovplyvňujúcich faktorov mimo vývoja inflácie.
Vedoucí práce: Ján Boháčik
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses