Licenční poplatky z pohledu převodních cen - Neradílek, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou licenčních poplatků mezi spojenými osobami z pohledu převodních cen. Teoretická část se věnuje základním principům převodních cen, právnímu rámci, metodám stanovení převodní ceny, specifikům licencování nehmotného majetku a v neposlední řadě také vývoji v daňových kontrolách převodních cen ze strany správce daně. V praktické části je analyzována konkrétní transakce mezi dvěma spojenými podniky, u níž byla provedena DEMPE analýza a následně srovnávací analýzy výše licenčního poplatku pomocí dvou databází, a to komerční RoyaltyRange a veřejně dostupná EDGAR. Práce dále porovnává použitelnost a limity obou databází a nabízí doporučení pro správné stanovení licenčních poplatků a jejich dokumentaci tak, aby odpovídaly principu tržního odstupu a obstály v rámci daňové kontroly.