Licenční poplatky z pohledu převodních cen - Neradílek, Lukáš; Solilová, Veronika; Ištok, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou licenčních poplatků mezi spojenými osobami z pohledu převodních cen. Teoretická část se věnuje základním principům převodních cen, právnímu rámci, metodám stanovení převodní ceny, specifikům licencování nehmotného majetku a v neposlední řadě také vývoji v daňových kontrolách převodních cen ze strany správce daně. V praktické části je analyzována konkrétní transakce mezi dvěma spojenými podniky, u níž byla provedena DEMPE analýza a následně srovnávací analýzy výše licenčního poplatku pomocí dvou databází, a to komerční RoyaltyRange a veřejně dostupná EDGAR. Práce dále porovnává použitelnost a limity obou databází a nabízí doporučení pro správné stanovení licenčních poplatků a jejich dokumentaci tak, aby odpovídaly principu tržního odstupu a obstály v rámci daňové kontroly.
Vedoucí práce: Veronika Solilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses