Vliv převodních cen na celkovou daňovou povinnost skupiny - Šlingr, David (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje otázce převodních cen a jejich vlivu na celkovou daňovou povinnost podniku. Cílem je prostřednictvím případové studie ukázat, jak změna převodní ceny může ovlivnit daňovou zátěž firmy. Nejprve se práce zaměřuje na teoretický rámec – vysvětluje, co převodní ceny jsou, jaké právní předpisy je regulují (zejména doporučení OECD a národní legislativa) a jaké jsou požadavky na jejich dokumentaci. Dále rozebírá různé metody jejich stanovení a jejich praktické využití. Pozornost je věnována také rizikům spojeným s nesprávným nastavením cen, včetně možných sankcí a mezinárodních daňových sporů. Praktická část pak na konkrétních příkladech a modelových výpočtech ukazuje, jak převodní ceny ovlivňují daňovou optimalizaci, daňovou základnu a rozhodování o lokalizaci zisku v rámci podnikové skupiny.